Опиянение, романтика и древност на една разделена държава

Кипър е самобитен и очарова всеки
18 фев 2009 13:49, Георги Пешев
34
Опиянение, романтика и древност на една разделена държава
Снимка: Dnes.bg

Кипър в снимки

Когато пътува за Кипър, човек е настроен романтично, отворен е за екзотика. Във въздуха витаят тайнствената красота, древната мистика и очарованието на Острова на Афродита.

След първоначалното опиянение нахлуват по-реалистични картини – война, разрушения, разделение на територии, хора, ценности. Духът на милитаризма е по-силната и изразителна асоциация за Кипър.

Древният красив остров е поразен от войната от 1974 г. Най-силно изразени тези рани са в столицата Никозия. Много от постройките и до днес стоят разрушени. За войната напомня и "зелената линия". Дълга е 180 км и разделя не само Никозия, но и целия остров.

На север е непризнатата Турска република, останалото е за киприотите християни. Противно на очакванията зелената линия се преминава много лесно. Поне за гражданите от държавите в ЕС.

Макар и въоръжени, граничарите са усмихнати и любезни и издават набързо виза за 30 дни – направо на някакво хвърчащо листче. На излизане от турската част върху него слагат червен печат. Пак с усмивка.

Още с първите стъпки в Кипър се чувстват български асоциации. Множеството ресторанти, кафенета и магазини в Ларнака наподобяват атмосферата по черноморските ни курорти. Никозия пък е пълна с български работници – трудят се главно по капанчета, закусвални и хотели.

Най-много българи са се установили в столицата заради добрите условия на работа и заплащане и по-ниските цени в сравнение с тежкарския Ларнака.

Курортът Ларнака обаче е любимото място за отдих и релакс както на кипърците, които обикновено през уикендите са тук, така и на много туристи. В Ларнака най-хитова е Палмовата алея с тукашните кафенета и ресторанти.

По бреговата ивица липсват нашите златисти плажове, но всички обожават Ларнака, специфичната почва на плажа и винаги приятно топлата вода на Средиземно море (дори и през февруари не липсват къпещи се и събиращи тен туристи и местни), оставяща солените си следи по телата на къпещите се.

Ларнака е скъп курорт. В най-евтините ресторанти вечеря за двама излиза около 50 евро, наливната бира пък се търгува за 3 евро. Най-уважавани са тукашните рибни специалитети – фиш-мезе, те ще ви излязат за около 20 евро.

Очарователните капанчета, накацали по брега, предлагат изключително разнообразна храна. Въпреки характерното излъчване и самобитност и тук са на линия най-известните вериги за бързо хранене и лъскави бутикови витрини на световноизвестни марки.

В по-народния откъм цени Никозия е съсредоточена и основната част от българите живеещи и работещи в Кипър.

Навсякъде е чисто, подредено и неизменно топло. Дори и през февруари тук дневните температури варират между 20 до 25 градуса. Някои кътчета напомнят за Ориента и Турция с традицията за задължителното пазарене. Друга неизменна традиция, която е застъпена навсякъде, е оставянето на бакшиш.

До турския квартал в Никозия е разположена старата част на града. Там се наблюдава масово изселване на тукашните жители, които се местят в новия град, а къщите им се наемат от емигранти.

Най-общата атмосфера, която се усеща в Кипър, е добър стандарт на живот и икономическа стабилност. Основен стопански отрасъл са услугите и туризма. В тях дават своя дан и много чужденци – най-вече руснаци и българи. Освен официалните гръцки и турски, навсякъде се използва английски, по-малко френски и немски език, а голяма част от хотелския персонал е рускоговорящ.

На островната държава най-евтиният вид транспорт са автобусите, най-популярният – такситата. В градове такси се извиква по телефона, от рецепцията или на улицата. Няма касови апарати, нито пък ще се види недобросъвестно отношение, характерно за българските таксита.

Шофьорите пък се изживяват като Люис Хамилтън и направо ти изправят косите. Друга забележителна дестинация в Кипър са гъзарските курорти Агия Напа, Фамагуста и Пафос.

В тези три екзотични местенца са съсредоточени по-голямата част от туристическия бизнес, хотелиерството и всевъзможни развлечения.

Кипър предлага богат и разнообразен нощен живот, задоволяващ и най-претенциозните вкусове. Магазините са изрядно поддържани и аранжирани. Работят от понеделник до събота от 8,00 до 19,00 ч.
Дори при тотални намаления и разпродажби цените обаче остават доста високи.

Неизменните туристически покупки са бутилка вино КЕО, кипърски сладкиши, локум, кашкавал, занаятчийски сувенири, диск с традиционни мелодии.

Туристите не пропускат да се щракнат за спомен и пред основните забележителности. Струва си човек да се докосне, макар и само за броените дни на стандартните туристически визити, до Острова на Афродита.

Кипър впечатлява с умелото съчетание на богата история и подредено настояще.

Съществуващ още от зората на човешката цивилизация, владян от различни народи, повлиян от многообразни култури и все пак носещ своя самобитност, вълшебният остров очарова всеки.

Кипър в снимки

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
A pak az stanah o6te po zle ,smqtam da davam nazaden
32
0
 
1
 
! Отговори
georgi преди 15 години
kipar me spasi ot mizeriata v bg.
31
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
да си продължа мисълта. В края на май водата е достатъчно топла за къпане и така до края на октомври. Разстоянията в Кипър са много малки, което е още един +. Ако примерно живееш в Никозия до Ларнака е само 20-25 мин до Лимасол е около 40мин. и в предвид на дългия летен сезон от май до октомври можеш да ходиш на плаж почти всеки ден. На мен лично не ми харесва това, че всичко е много малко, малки хора (но много страшни) малки коли, малки къщи, тесни улици. Друг интересен факт е, че в Кипър няма канализация. Всички къщи сгради и т.н са на септични ями. Като вали дъжд миризмите не са особено причтятни, особено в Никозия. Като цяло Кипър не е лошо място и за живеене и за почивка. Не лоши хотели, не лошо обслужване не особено вкусна храна (на всичко слагат лимони) За някой това място е ад, за други е най-приказното място на света.
30
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Така, да си кажа и аз мнението за въпросната рекламна статийка. Напълно разбирам негативното отношение към Кипър на много от емигрантите , които съществуват на ръба на мизерията, но моят случай е малко по-различен и имено за това смятам, че мнението ми е обективно и лишено от всякакви лични обиди и пристрастия. Живея в Кипър от 5 г. Това е страната, където срешнах най-прекрасният човек в моя живот и в последствие моя съпруга. Стандартът ни на живот е доста висок, год. ни доход е над 150000ЕУР работиме за голяма руска компания. По отношение на статията, в общи линии авторът е прав, Кипър е изключително спокойно място, битова престъпност почти няма, много пъти се е случвало да си оставям колата отключена за цяла нощ с документи с портфейл с телефон на седалката, проблеми няма никой няма да ти открадне колата или да ти вземе телефона. Полицаите са изключително стриктни, човек не може дори и да си помисли да предложи пари за това че е бил с превишена скорост. Глобите са високи - без колан 85 еур, неправилно паркиране 85 еур ако говориш по тел. 85 еур и т.н Голям минус е раобтното време. Аз за 5 години не съм видял един магазин, който да отваря в 08.00 кипърците са изключително мързеливи, магазините обикновено отварят към 9.30-10.00 обедна почивка 2 часа и 30 мин. и до 18.30 в неделя не работи никой а всички държавни учреждения са до обяд включително и банките, които с клиенти работят до 13 часа. Но това е важно по-скоро за хората, които живеят тук, за туристите това не се отнася. За дружелюбните кипърци малко се е объркал, може и да са дружелюбни но не и към чужденците, като цяло кипърците са доста мързеливи всички искат да са адвокати и счетоводители, за друга работа си наемат индийци пакистанци и т.н На автора явно много му допадат думи като гъзарски, тежкарски и т.н. но някак си не са подходящи за Ларнака и особено за Пафос (село населено предимно с пунтийци - това са грузинци считащи се за гърци) В Ларнака най-хубавото е палмовата алея но всичко останало е доста провинциално. Хотелите в Ларнака са абсолютна трагедия. Най- добрите хотели са в Лимасол, и поне според мен това е най-привлекателният град на острова. Но като цяло нови хотели не се строят от време на време се правят някакви реновации, а и категоризацията е доста сбъркана. 4* са горе долу като за 2-3. много хотели въобще се реконструират като апартаменти и се продават. От няколко години, туризмът в Кипър върви само на долу, а за 2009 записванията от английслия пазар са 90% по-малко ( 40%от БВП на Кипър е туризъм ) с тея - 90% тая година ще бъде трагедия. Белоснежни плажове в Кипър няма. Въобще на много малко места има пясък. По-хубави плажове има в Протарас и Агиа напа разбирасе. Агиа Напа е готино място за почивка. Там са само млади хора 18-25 год предимно от Англия, кипърци има много малко, интерес факт е,че в клубовете в Агиа Напа входът за кипърци е 2 пъти по-скъп. Морето е приказно, изключително чисто, спокойно без течения без вълни. В края на май водата е дотсатъчно топла за к
29
1
 
0
 
! Отговори
sagapo преди 15 години
В Кипър има кабелна телевизия ,но е скъпа, 45 лири на месец ,приемника също .Каналите са; един ЛТВ филми, един детски ,един спортен и порно задължително ,а и ощеедин с тяхната музика .
28
0
 
0
 
! Отговори
Иван Иванов преди 15 години
Моля за извинение- моля "за един месец" да се замени с " за един ден" в текста по долу.
27
1
 
0
 
! Отговори
Иван Иванов преди 15 години
Бях в Лимасол и работих при кипърец. Шефът ми и останалите кипърци се отнасяха добре с мен. Дори фирмата ми зплати медицинските разноски защото пострадах с ръката си.Но плажната ивица беше тясна, пясък почти липсваше. Показателно е ,че в морето няма риба и няма ше никакви чайки и др. морски птици., което е показател за екологична катастрофа.Част от хотелите отвън са с напукани и с нуждаеще се от боядисване стени. На следващото лято бях в на почивка в Турция, Кушадасъ и като ги сръвнявам двете то Кипър ми изглежда като бедняк по сръвнение с красотата в Турция(или поне в тази част на Турция) .Кипър не е място за работа и живеене. Градовете им са съставени от отдалечени один от други квратали, няма кабелна телевизия, кабелен интернет и за да се придвижва една българака каза ,че се е принудила да си купи мотор и ,че е падала от него няколко пъти а едни румънци се оплакаха,че живеят изолирано от цивилизацията в някакъв кавартал вече 8 години. Да не говорим и за това ,че едена друга българка ми каза колко получава като работник в селското стопанство за един месец- почти толкова колкото получават в Англия за 1 час. Ако сте млад и все пак ви се ходи само на курорт то отидете през лятото в Агия Напа- центъра на разврата съгласно работещ много години в Кипър филипинец.
26
0
 
1
 
! Отговори
Sagapo преди 15 години
Драги ми Смехурко ,като пишеш за Кипър ,помисли само колко сънародници живеят на този остров и как живеят .До влизането ни в Европейски Съюз ,българите работеха като роби там и все още голяма част .Домашните прислужнички ,без право на свободен ден и почивка ,с минимална дажба храна (имах случай да срещна жена ,да се оплаква ,че спи на походно легло и дядото за който се грижила и налитал и за вечеря и се полагало здравословно меню от мляко с трици ) ,заплащане 190 кип.лири ,сега с еврото го сметни , филипинките и шриланкаджийките поеха робията .Медизинските сестри също бяха на такава унизителна заплата ,живееха в клиниките им и работното време бе 24 .Храната за персонала е като на пациентите .Персоналът в ресторантите бе на 12 часов работен ден ,някои бяха принудени да работят в почивките на маслинините плантации .Не желая да изброявам по нататък и да си мисля за понесените обиди и потъпкавне на човешкото достойнство и права .Омъжените "щастливо " на острова на любовта са малко и минаваха задължително през филтрите на имиграционните служби .След влизането ни в Европа частично дискриминацията намаля ,но пък работата падна и то е рзбираемо ,че на чорбаджиите им трябва евтина работна ръка .За стандарта на живот :интернета ми струва 70 евро на месец ,депозит 150 ,вкючване 150.Телефонните разговори са евтини ,но затова пък от сънародниците ми получавам по-вече Смсси ,отколкото обаждания (всеки пести ) .Кипърец усмихнат съм видяла като ти вземе парите или ......кипърка усмихната ,не .....какво представляват "ресторантите "им ,една звзда по-вече от барака .Обикновенно са пристройки ,на които една част от "стените" са от шперплат или платнища ,лятото се махат (разбираемо защо ).Тоалетните са две ,малки като кабините в самолета ,водата е дефицит ,а отходната система като на село .Няма да збравя ,когато живеех в центъра на Пафос, сутрин лятото в 6 часа ,като ни обгазяваха (машината която събираше ) .Та , за така наречените има "ресторанти "много често в тоалетната чиния съм виждала неща от които човек би повръщал .Това е тоалетна ,която ползва и персонала ,представете си каква хигена е .Имат и хубави хотели с добър стандарт ,но по мнението на западните туристи не е чак толкова висок ,преди 10 години и по-вече ,управлението им бе в ръцете на знаещи и кадърни мениджъри ,сега се наемат на работа не до там с опит и знания по евтини ресурси .Театърът на Пафос е като провинциален изпаднал киносалон , в който имаш усещането ,че водята войници на масови прожекции .Библиотека нямат ,но кабарета имат по-вече от книгите събрани от домовете им .Тук не се краде и затова вече имат аларма в колите и домовете ,има охранителни фирми ,защото няма рекет съвсем.За един месец обраха 4 банки в един от районите на Пафос .Кипърците са хитри и подли .Общата култура им стига до там ,на маса да си чопли зъбите ,а съм виждала и как си бъркат в носовете старателно на обществени места .Романтиката от
25
0
 
1
 
! Отговори
EvaBraun преди 15 години
triabva da priznaem, che mangalskata strana (bukvalno i prenosno) si e BG. Jivotat v Kipar predi vsichko e spokoen.Dobre che doide edin priatel ot BG, ta ot nego nauchih, che cd-playerite se mahali ot kolite! az i laptopa si ostaviam v kolata ako ne mu e vreme da se zarejda. Nakratko: v Kipar ne se krade. Horata sa usmihnati, pozdraviavat se. Standarta e mnogo visok. Benzin, tok, telefon, internet- mnogokrano po-evtini ot BG. Ako rabotish vsichko e dostapno. Tova, che nekoi bg gi tretirali kato robi- ami te idvat tochno za tova. s tehnite znania i umenia kakvo drugo?
24
2
 
1
 
! Отговори
... преди 15 години
Кипър е едно гадно *** село haha
23
0
 
0
 
! Отговори
venka преди 15 години
Da donakade e taka.Dokato bqx tam ne bqx osobeno ocharovana ....samo mislata che mnogo balgari rabotexa tam kato ...robi .....pochti me karat da mislq che tuk v Bg.si e nai dobre..Naistina ima mnogo xubavi mesta tam ,no ako si na pochivka ,no ako rabotish tam ..mala male...bqx dva meseseca v Agiqnapa.....nemojax da izdarja poveche ..tuk vav Varna si mi e nai-xubavo ..na bagarska zemq ako shte i da sam na malka zaplata ...preedpochitam da sam si u doma pri semesitvoto si.Zashtoto kadeto i da e v chujbina chovek ne s ecuvstva taka kakto tuk ....Taka che koito ima vazmojnost da idi i da vidi za kakvo sta vapros...navsqkade ima polojiteli i otricatelni neshta....moje pak i da si struva ....
22
0
 
0
 
! Отговори
Мартина преди 15 години
Вижте, аз не знам вие къде точно сте яли фиш-мезе, ама в скъпарските рибни ресторанти, където не се предлага нищо друго, тове беше цената. Вече писах, че това е било преди години. Доста години от живота ми минаха на острова, така че не пиша глупости, нито си измислям. Пък и вие май не четете всичко, което се поства. Както и да е. Може пък сега да е по-евтино...Ама това че морската храна била евтина щото има море е поредната глупост. Това, което се яде в 90 % от случаите, деца мои, е ВНОС ОТ АВСТРАЛИЯ!!!! Ама откъде да знаете тези подробности...Хигиената навсякъде е на достатъчно високо ниво. Всеки случай не се "киха" за тоалетна и никой не краде тоалетната хартия и ароматизаторите. Но това са подробности.Кипър е място, което пожелавам всеки от вас да види!Аз изживях едни от най-прекрасните си години там.
21
1
 
0
 
! Отговори
baba pena преди 15 години
пф..хубаво е но..нашето черноморие е къде къде..държавата ни е проста..язък на природата и красотата ни
20
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
nomer 19 pii si hapcheto
19
1
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
камъни, чукари, мразещи се гърци и турци, гастарбайтери, пияни англичани, обратно движение, мързеливи местни - комарджии, странна валута..последен пристан за най - дебилните и носкостоящи бг емигранти...
18
0
 
0
 
! Отговори
tania преди 15 години
mnogo tochno napisana statia az jivea ot 8 godini v larnaka nai hubavia plaj e protaras mejdu agia napa i paralimni chistotata e straxotna za fvarlen fas globata e 500 liri ili okolo 850 evro
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
До Мартина. Скъна, ти наистина си се минала или яко са те натоварили. За Нова година бях в Кипър и те уверявам, че в почти всеки сносен ресторант фиш-мезетата не надхвърляха повече от 25 евро. Сигурно на теб са ти ги сервирали с някой мускулест олимповец и ти е излязло малко нанагорно
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За първи път отидох в Кипър преди три години и оттогава всеки сезон съм там. Невероятно красиво , топло и забавно. Като прочетох материала и отново ми се приходи. Единственият недостатък на Кипър е невероятната влага на въздуха. Нетърпимо е през деня
15
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
В Кипър било мръсно, абе хора вие наистина не сте наред или според вас България е много по -чиста. Чевекът много точно го е описъл. Кипър е страхотна дестинация и силно ви я препоръчвам
14
0
 
0
 
! Отговори
EvaBraun преди 15 години
tezi znaci triabvashe da izleznat kato simvol za paund, ama...ta ogromna porcia fish meze beshe 10-15 kip.liri, no si struva parite.vseki kiparec, posetil BG ostava shokiran kakvi neshtastni porcii se servirat. tuk gladen niama da si tragnesh ot restorant, hrana- bol, kakto se kazva.