Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2007 09:45 - До Прага и назад (един закъснял пътепис) - част I
Автор: thomas Категория: Туризъм   
Прочетен: 22517 Коментари: 23 Гласове:
1

Последна промяна: 27.08.2007 11:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
10.03.2006
Част I - Моето пътуване до Прага...

Прага е много красива и в нея има какво да се види. Знаех го и преди да я посетя и това беше и една от основните причини да отида там. Бях зареден с очаквания и с две големи карти memory stick за все още любимия ми фотоапарат Sony DSC-F717, а за всеки случай и с лаптоп, на който вечер да преточвам заснетото, ако са чак толкова много чудесата. Все пак за три дена разглеждане двете карти се справиха идеално, като резултатът включваше над 300 снимки, от които мисля, че почти всяка си струва да бъде запазена, защото показва нещо красиво и стойностно от архитектурна, историческа и културна гледна точка.

В Прага ми се наложи да преразгледам няколко популярни представи за Чехия и да ги прекатегоризирам като митове.

Мит номер едно: Като бивша социалистическа страна Чехия е по-близо по развитие до България, отколкото до развитите страни в ЕС.

Прага определено прилича на град от Европейския съюз. По външния си вид, по чистотата на улиците, липсата на дупки посред зима и по организацията на градския транспорт. От всичко това лъха на немска прецизност и на достатъчно положени усилия. На добро ниво е и подготовката на града за посрещане на туристите, макар и в един нетуристически сезон, какъвто е началото на месец март. Още при качването на самолета в София на борда ни очакваха безплатни карти на Прага, такава ми дадоха веднага и на рецепцията на хотела, дори без да се налага да питам за нея.

Друго нещо, което се набива много на очи, е постигнатото високо ниво на ограничаване на външната реклама. Този билборден битпазар, в който се е превърнала София, там е отдавна разчистен и днес билбордовете са много малко, изцяло извън централната част на града и достатъчно големи, за да правят наистина впечатление там, където ги има. Приключено е и с нашарените калкани на сградите. Изобщо животът на хората е много облекчен от липсата на визуалния стрес, на който сме подложени всички ние тук ежедневно. Освен че дава по-голямо спокойствие на хората, на чистия фон архитектурното съкровище, което представлява Прага, личи много по-добре. За сградите там може да се говори дълго – историята им покрива различни епохи и стилове, а за всичко се полага такава грижа, че гледането им да бъде удоволствие за всички туристи, а предполагам и за местните хора.

Успехите на много чешки фирми на западните пазари, както и развитият вътрешен пазар, също участват в развенчаването на този мит.


Мит номер две: в Прага се пие много бира.

Явно много скришно ще да я пият тези хора, защото след 3 дена, прекарани по улици, заведения и сред архитектурни забележителности, мога да кажа, че в Чехия се пие няколко пъти по-малко бира, отколкото в България. Не знам какви са официалните статистики по въпроса, но това е реалността такава, каквато може да бъде видяна навсякъде. В ресторантите в менютата бирата е свряна в едно ъгълче заедно с безалкохолните напитки, в повечето има само по една марка, в по-добрите – по две. Тук-таме може да се намери евентуално и по една марка вносна бира, обикновено безалкохолна. Ако изобщо има наливна, тя задължително също е само от една марка, и о, чудо, тя рядко е Staropramen, много по-често е Pilsner Urquel, нищо че тукашната реклама ни е създала усещането, че в Прага Staropramen би трябвало да тече и от чешмите в жилищата на хората. Много пестеливо е и рекламното присъствие на пивоварните, като отново сигурно 80% от беглите рекламни изображения са на Pilsner Urquel. За реклама на вносни марки и дума не може да става.

Освен че малко се предлага, бирата явно и малко се търси. По заведенията много рядко можеш да видиш хора, които пият бира, особено пък чехи. Но дори и в заведенията, посещавани предимно от чужди туристи (намират се по главните улици и цените в тях са като в Германия, т.е. около 3-4 пъти по-скъпи от тези на 100 метра встрани, в които си ходят чехите), пиещите бира не са никак много. Освен пък през всичко да е от сезона и през лятото консумацията да се увеличава драстично. Но ако е така, защо в Мюнхен през зимата не се усеща подобно нещо?.


Мит номер три: след като Чехия е член на ЕС, хората са станали по-честни.


Явно в чейдж бюрата още не са разбрали, че са членове на ЕС. Нашите бюра с дребните си измами или комисиони от по 7-10% пасти да ядат! Или ако не им се ядат пасти, да ходят и да се учат от чехите как се прави тая работа – да се печели добре от чейндж! Курсът на чешката крона е около 29 крони за евро. Еврото се приема даже по-неохотно, отколкото у нас, нищо че страната е пълноправен член на ЕС. По централните улици е пълно с чейндж бюра, кое от кое с по-примамливи курсове, изобразени на големи табла, поставени или на фасадата, или направо отпред на тротоаритее. Валутата не е фиксирана, така че курсовете се менят непрекъснато, макар и с малко. Също странно поведение за страна, която след 3-4 години ще влезе във валутния съюз.

Но проблемът не е в това. Първият проблем е, че големите цифри показват не курс купува (както е нормално за всяка туристическа държава), а курс продава (както е у нас). С по-дребни букви е показан и курс купува, обикновено само на по-малките електронни табла. И той се различава от курс продава с много мъничко, както и тук. Да, но тук идва мъничката звездичка над втория курс, която води до един много ситен текст, който гласи, че този курс е валиден за сделки над 29,000 крони, или около 1000 евро. Под тази сума (каквито са всъщност почти всички сделки), курс купува рязко става около 23 крони за едно евро. Иначе казано, туристите ги очаква малко над 20% загуба при обмяната! И това – почти навсякъде. Към местните явно тези гадни номера не се прилагат, защото съветът да ползвам чейндж бюра вместо банки дойде от мой добър приятел – чех, който ми каза абсолютно убедено: „курсовете в чейндж бюрата са много по-добри от тези в банките”. Така и не проверих какво точно би ме чакало в някоя банка, но съм почти убеден, че не може да е толкова страшно.


И все пак, като изключим остатъчните прояви на магураджийско поведение, макар и вече формално легални – седящи зад блиндирани стъкла и облечени в ризи и вратовръзки слаби очилати младежи с вид на начинаещи банкови служители, иначе Чехия е един съвсем нормален член на ЕС, за разлика от България, която не прилича дори и на бъдещ член вече 8 месеца след началото на официалното си членство. Не мисля, че и след 5 години у нас нещата ще изглеждат така, както изглеждаха в Прага през 2006.

Какво толкова е наред в Прага ли?

Наред е градският транспорт, който е почти толкова редовен, колкото и немския или швейцарския, и е почти толкова добре организиран. Метро, каквото няма да имаме сигурно и след 30 години, построено в средата на 70-те по видимо съветски проект (ужасно прилича по архитектура на станциите на метрата в Москва и Ленинград), но покриващо доста добре територията на града. Чудя се защо руснаците на нас не ни построиха едно, когато му беше времето – ама явно не сме били послушни, или по-скоро точно обратното, като се сещам за Пражката пролет. Чисти станции, чисти вагони. Богата мрежа от чисти и редовни трамваи. Добре поддържани улици, практически без дупки в началото на март, прилично бърза реакция на почистването на снега по тях. Пътно поведение на шофьорите, характерно за развитата северна част на Европа – спокойно, толерантно, със спазване на знаците и спиране на пешеходна пътека само ако пешеходецът е тръгнал да прави първата крачка от тротоара. За сравнение, в Италия трябва много да внимаваш, преди да решиш да направиш тази първа крачка, защото вероятността някоя кола да ти спре, ако не си вече пред нея, ми се стори, че е под 50%, въпреки че Италия е от първите членове на Европейския съюз. Летище и национален превозвач на европейско ниво (с изключение на ситуации на обилен сняг, каквато ще бъде описана във втората част). Достатъчно много и прилични ресторанти – по главните улици с цени за чужденци, на 100 метра встрани – с цени за чехи (много малко по-скъпо от тук), уникално добри виенски кафенета с традиции от много, много години. За сравнение ние имахме дълги години една единствена наистина хубава виенска сладкарница (тази в Шератон) и после си направихме от нея казино... Книжарници с размера на ЦУМ, пълни с местни и огромно количество вносни книги, фотоалбуми, атласи, репродукции и т.н. Архитектурно богатство, на което сигурно открито завиждат повечето европейски столици – поддържано, уважавано и правилно експлоатирано.


Явно не само Прага ми хареса на мен, но и аз съм й харесал много, защото когато дойде време да си тръгвам, тя направи нещо много изненадващо и убедително, за да ме задържи.

Във втора част очаквайте връщане с повече изненади и емоции от самото пътуване.

Ето я и нея...

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image


Тагове:   прага,   назад,   пътепис,


Гласувай:
1



1. tinyblizzard - ???
26.08.2007 11:08
явно прага, в която напоследък съм през месец-два и прага, която ти си видял са две различни неща:) че е готина, в това няма съмнение. иначе определено е царството на стотиците видове местна наливна бира, уникалните мънички пивоварни, хилядите видове бутилирана бира от чехия и цял свят, която всички и навсякъде пият:) и понеже приятелят ми е запален колекционер на бирени вкусове, при последното ми ходене успях без усилие да опитам за седмица близо 40 различни вида чешка наливна! бира. само в пивоварната на улица Липова има над 15-ина, иди там и опитай тази с коприва:) Метрото е доста по-ужасно от нашето, защото е възрастно, разбира се. Иначе да, европа е далече от нас. но чехия винаги си е била там де:)
цитирай
2. thomas - Кълна се!
26.08.2007 11:12
През март трябваше с фенер да я търся тази бира! ;-) В менютата на ресторантите също наистина седеше свряна между безалкохолните като бедно сираче! Пък и хората, с които се виждах, също не й обръщаха никакво внимание! Явно първо си има специализирани места, и второ сигурно в началото на март не е на почит толкова, колкото през лятото. Но че по улиците почти липсва рекламата й, също беше факт!
цитирай
3. bamby13 - Здравей Томас
26.08.2007 11:20
С риск да прозвучава като заядлива сврака, мога да ти кажа че мит 2, не е мит а действителност. Поне моите наблюдения в последните 5 години са че чехите пият бира и за умрелите.Официалните статистики са 162 литра на калпак годишно, САЩ 82л., Ирландия 136л.Бг не цитирана (данните са от преди 2 години) Когато чехи влезат в кръчма, независимо дали става дума за студенти, артисти, хора от легалния бизнес с "чувствителни стоки" или хора с академични титлли, въпросът който си задават е кой НЯМА да пие бира. Защото първото нещо което те пита сервитьора едва ли не преди да си седнал е "Какво да донеса за пиене" и количествата бира които се леят са наистина внушително според моите представи.
относно 3-"надушат" ли те че си чужденец се опитват да ти свалят и кожата от гърба. Особено бакшишите. Миналата година, кметът Бем, един действително ерудиран и интелигентен млад мъж, се дегизира като английски турист и си извика такси от летището. Сметката му беше 3 пъти по-виска от нормалното. Стана хубав скандал и сега дебнат здраво таксиджийте, което не ги спира пак да си правят каквото поискат, но поне ги ограничава.
Поздрваи, чакам втора част :-)
цитирай
4. extremecentrepoint - thomas
26.08.2007 11:21
Добре написано. Наистина контрастът със София веднага ти се набива в очите. София прилича на някакъв луд панаир, кичозен и по ориенталски неподреден и цветен. Но какво пък, нали това е шарма на Ориента ... С ирония го казвам.
цитирай
5. extremecentrepoint - @bamby13
26.08.2007 11:28
, все пак за да се видят и разберат тези работи, човек трябва по-дълго да остане в страната.Така е. Бирата е много и различна в Прага. Не знам дали thomas е посетил кръчмата на Хашек, където с приятели здраво е поркал и където, казват, за пръв път му е дошла идеята да пише за добрият войник Швейк. Кой знае на колко бири е бил:-). Та искам да кажа, че бирата си е национална култура в Чехия...както си споменала пита се кой няма да пие бира;-)
цитирай
6. thomas - Добре де,
26.08.2007 11:32
Аз определено бях в Прага, където, продължавам да твърдя, усещането за бира липсва. На фона на който и да е немски град, какво да говорим за Мюнхен! Пак казвам, освен да е било заради зимата - може би тя "вирее" от май нататък - знам ли! Но според мен има определено отклоняване на вниманието от нея, поне в ресторантите (не бирариите, каквито всъщност почти не забелязах по централните улици и историческите места). А в Мюнхен тези заведения са най-осезаемото нещо!
цитирай
7. patilan - туристически пътеводители!!!
26.08.2007 11:38
Тряба да зпочнеш да пишеш туристически пътеводители. Много добре и обективно написано написано.

Доколкото за Мит номер едно... аз дори не съм го чувал. Всеки който е бил или поне се е интересувал от Чехия, знае че имат малко общо със соц миналото. Разбира се панелките ще си ги влачат още дълго време!!!

Мит номер 2. Не мога да коментирам, тъи като съм бил само за 2 дена в Прага, но в Бърно, зиме лете, пивото се лее!
Относно Старопрамен, тя е от нисък ценови клас, а бирата и цената и учудващо си съответсват. Лично мен, тази бира не ми харесва, също така и не съм срещал нейни фенове.
Относно Пилзен (Pilsner Urque), това е Бирата, с голямо Б.
Мит номер 3. Изглежда си попаднал на грешно място или не знам къде. Аз съм ползвал 7-8 пъти чейндж, включително и Прага, и ще го направя напълно спокоино и следващият път.
Въпреки всичко, това че Чехите са станали честни, найстина е мит. Въпреки всичко, дори в Чехия се намират хора, и то с блед цвят на кожата, които с удоволствие биха ви лишили от някоя вещ. Разбира се правят го много изтънчено. Любим подход, а по-късно се оказа и доста разпрастранен, е съвсем непринудено да си вземат чантата ви, или друга вещ която изглежда без надзор. Достатъчно е веща да изглежда ничия, и за броени минути ще стне нечия! Дори самите Чехи се оплакват заради това. За последен път това се случи с колега, които пътувал във влак, отишъл до тоалетната, излезнал.... и о чудо, видял сакът си на нечие чуждо рамо.
Ето защо, когато и където да ходите в Чехия, Не изпускаите личните си вещи от поглед!!!

Дори в клубовете, момичетата танцуват с чантите си!!

Относно транспортта, не знам как са го направили но трябва всички в Б-я които по някакъв начин са свързани с транспортта да бъдат командировани в Чехия, по най-бърз начин. За да видят и се научат.
Защо ли?
Първо, освен че е първокласен, транспортът в Чехия е и ПО-ЕВТИН от този в България!! Хванали ви токът!?!
Имам предвид цена билетче в Чехия и София разбира се, но дори и междуградският транспорт е на светлинни години от нас. За пример само ще кажа, че кафето в рейсовете е БЕЗПЛАТНО, а ако им свърши, ви връщат част от парите! Вестници, списания (МАКСИМ)... няма проблеми, и това за по-ниска цена от колкото в Б-я.

Дори ватманите и шофьорите получават по-малко отколкото в София!!! Хвана ли ви токът, отнново? Не знам как са го направили. Но подозирам че правилният въпрос е:
Защо ние не го правим?
Стига толкова по темата защото ме хваща яд.
цитирай
8. extremecentrepoint - @patilan
26.08.2007 13:06
Бирата си е въпрос на вкус. На мен Старопрамен не ми харесва, а и тази, която се продава в България е стабилизирана, т.е. с консерванти. Това променя вкуса. В Чехия не съм пил. Може и по-добра да е.

Престъпността(дребната) е по-голяма отколкото в БГ. С такова впечатление останах. Но пък и в италия не е по-добре - на жена ми в метрото в Рим и откраднаха портмонето от чантата. Толкова майсторски беше, че си дадохме сметка чак в хотела. Не знам дали крадците в Чехия или Италия са местни или идващи от Украйна,БГ,Албания и Румъния, но определено Рим е по-несигурен от София.
цитирай
9. thomas - @extremecentrepoint
26.08.2007 13:08
Това е, защото Рим е привлякъл най-добрите ни джебчии ;-) Къде-къде по-благодатно е да обираш богати туристи, заплеснати по невероятните исторически забележителности, отколкото изнервени софиянци... :-) В някакъв смисъл същото важи и за Прага - колкото повече туристи има на едно място, толкова повече са и тези, които са готови да се включат в "разпределянето на печалбата" от туризма :-)
цитирай
10. artanis - на мен не ми хареса Прага
26.08.2007 13:57
България и Чехия според мен могат да бъдат сравнявани, въпреки, че България изостава по всички показатели. Например България и Италия не могат да бъдат сравнявани в никакъв случай. Просто си отдъхнах като кацнах в Милано.

Пълен соц манталитет. Пълно с туристи. Заради високото качество на местната храна рядко се срещат ресторанти за бързо хранене. Ресторант в избата на някой местен, който ти предлага скапана паста и ти иска пари за тоалетна е нещо съвсем друго. Много старинна била. Ами аз идвам от Пловдив и ми е писнало от старинни неща. Стръмни улици с павета и тълпи от туристи.

Дори Рим е друг свят. Не съм имал проблеми в метрото, но ако някой иска да се почувства като удома си в България, определено трябва да отиде до Наполи. Същото движение, престъпност и хаос. Разликата е, че храната там е много добра. Все пак това е родното място на пицата (за пастата не съм много сигурен).

Не бих стъпил в Прага отново, ако нямам спешна работа там.

поздрави:
цитирай
11. thomas - @artanis
26.08.2007 14:08
Ти шегуваш ли се?

"Заради високото качество на местната храна рядко се срещат ресторанти за бързо хранене." - това за недостатък ли трябва да се брои?!

Много по-чисто от Рим, например. И все пак с дух, за разлика от Милано.

Но явно харесваме различни неща. Италия и България не могат да бъдат сравнявани? Защо? Аз мога веднага да ти ги сравня по доста показатели:

- едно огромно цвъкнато... сещаш се какво, точно до входа на гара Термини (Рим)
- прекрасни исторически колонади с хубави магазини под тях (Болоня), под които натрапчиво мирише на урина
- шофьорите масово не спират на пешеходна пътека (Рим, Милано)
- хубава (НО безумно скъпа) храна (и впрочем и там няма ресторанти за бързо хранене, а пък в кафенетата кафето се пие главно на крак)
цитирай
12. анонимен -
26.08.2007 14:25
Наскоро тука снимаха някакъв филм на Люк Бесон, с участието на Робърт Непър (T-Bag от "Бягство от затвора"). Ицо му беше нещо като шофьор и асистент и станаха първи приятели. Тоя пич използва престоя си в Европа пълноценно и всяка седмица летеше до 1-2 държави на туризъм. След като се върна от Прага каза, че ни по Америка, ни по Европа, ни къде да било по света, не е срещал такава чудна красота. Наистина по-яка атмосфера и архитектура на едно място, рядко могат да се видят. Тоя там, дето нямало да стъпи в Прага е пълен калъф, а Милано може да ми яде гъзъ.
цитирай
13. artanis - точно след Прага
26.08.2007 14:27
бях в Милано. Разликата беше потресаваща. Близо до площада с катедралата едно момиче свиреше на пиано на открито, а слушателите седяха на красиво извити прозрачни пластмасови столове. А наблизо някакви хора, които май бяха чужденци продаваха малки хеликоптерчета с дистанционно. Вървиш си и покрай теб минава нещо като водно конче, а ти виждаш, че е хеликоптер с дистанционно.

В Рим нямах време да обикалям много, но Милано е прекрасен град. Особено около улиците с дизайнерските марки Сенато и Монтенаполеоне. Освен това Милано е космполитен. Според мен, един от градовете на Европа (заедно с Лондон, Барселона и Франкфурт).

Аз си мисля, че не бих харесал Рим. Болоня определено не ми харесва. Но Венеция ... още не съм ходил във Фиренце. Генуа също е невероятно място.

За шофьорите - да така е, но това май е характерно за южните страни :)

- В Милано си има доста ресторанти за бързо хранене в центъра. Но има и много скапани места за хранене (най-лошата пица на света се прави в едно "виенско кафе" в Милано). Не пия кафе и не мога да ти кажа дали има и от другите кафета дето се сяда.

В Прага ми хареса само моста. Летището е модерно, не мога да кажа, че не е. И съжалявам, но е соц.

наздраве:

п: "Тоя там, дето нямало да стъпи в Прага е пълен калъф" Това беше ... хммм ... възпитано ?!?
цитирай
14. thomas - @artanis
26.08.2007 14:43
Летище Ружине е друга тема. На него ще обърна специално внимание във втората част :-)

Милано специално за мен е малко префърцунено, особено в описаните от теб улици. Не че не е красиво - но чанта за лаптоп Прада за 7000 евро, направена от естествена кожа, която е специално измъчена да прилича на изкуствена, ми идва малко много :-)
цитирай
15. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
26.08.2007 22:41
Само една дребна жабележка относно момичето свирщо на пиано. Това го има едва ли не в цяла Европа. По повод празници, често без повод, из градовете се вдигат сцени на които се свири,м танцува, пее и етц. Преди два дена например, тук в Испания гледах как испанки танцуват флааменко. Преди около 2 седмици гледах на друга подобна сцена балерина, последвана от трупа руснаци играещи казачок...нямах време да изгледам нататък програмата. Така че това не рпави Милано по добър град. Поне не в това отношение.
Bale, не се излагай с глупави обиди, пекан си.А и не си прав. Както някой по- горе отбеляза- всеки с вкуса си. Все пак има хора намиращи София за красива...Бррр
цитирай
16. thomas - Да, наистина...
26.08.2007 22:49
Сега се сещам, че в началото на април стоях полне половин час от 2-та си часа разходка из Виена на път за далечни страни, за да слушам една японка, която също свиреше на пиано на улицата. Страхотно при това. Скоро пък на мюнхенска улица попаднах на камерен състав, които свиреха невероятно добре Вивалди. Оказа се, че май са руснаци (а единия може да беше и българин, като прочетох имената им на диска, който си купих). Да не говорим, че в центъра на Франкфурт съм слушал бански цигански оркестър и перуанска фолклорна група с лама :-) Глобализация, какво да се прави! Чак и някаква просеща баба пред една катедрала казваше на минувачите "айде баби дай тука" :-)
цитирай
17. extremecentrepoint - @thomas
27.08.2007 10:58
:-) Това с крадците може да се разглежда и като форма на социална справедливост :-)
цитирай
18. artanis - за Прага и Милано
29.08.2007 15:48
Знам за какво говорите, но не е същото. Момичето беше облечено с хубава рокля, свиреше много добре и не беше сцена, а нещо много импровизирано и същевременно много стилно. Беше точно срещу катедралата, на закрито, но не в сграда а беше нещо като арка (с магазините на дизайнерите и МакДоналдс, но надписът беше златен на черен фон). Неделя вечер, беше тъмно и валеше слаб дъжд. Никъде не съм виждал подобно нещо, Барселона, Париж, Лондон, Франкфурт, дори и на фестивала в Единбург. Но разбира се, това не е достатъчно един град да е добър. В Милано има енергия, както в Ню Йорк, Лондон и Барселона. За сравнение Париж и Рим са просто градове-музеи в които безработни северноафрикански имигранти по цял ден се чудят кой турист да ограбят.

За Прага - съжалявам за едно нещо в Прага. Исках да видя еврейския квартал и не успях. thomas, имаш ли някакви впечатления от него?

поздрави:
цитирай
19. thomas - Не.
29.08.2007 15:53
Даже и не знаех, че има такъв. Той как се казва, защо се нарича така и с какво е известен? Исторически ли е останало това име?
цитирай
20. bamby13 - Еврейският квартал се казва Йоз...
03.09.2007 09:41
Еврейският квартал се казва Йозеффоф. Известен е с трите синагоги. Намира се съвсем близко до Орлой-сградата на кметството с часовника и "Старомака". Името е исторически останало, да.
цитирай
21. анонимен - Prague: A Musical Journey
21.10.2007 14:42
Prague: A Musical Journey -- 1 of 6
http://youtube.com/watch?v=fRUKNF1_OqQ

Prague: A Musical Journey -- 6 of 6
http://youtube.com/watch?v=wx_ABb2LUKg
цитирай
22. анонимен - Ако не пиеш бира не пиши тук !
16.02.2011 08:26
Ако не пиеш бира не пиши тук !
цитирай
23. thomas - :-)
16.02.2011 08:45
То че моят пътепис беше закъснял - закъснял беше. С цяла година и половина почти. Ама този коментар, дето идва закъснял с още 3.5 години... ето това вече не го разбирам ;-) Впрочем, не разбрах и към кого е, ама сигурно ще да е към мен - нали аз казвам, че в Прага изобщо не се пие толкова бира, колкото всички си мислим...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156144
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031