Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2007 09:57 - БЕНЕЛЮКС - БЕЛГИЯ, ХОЛАНДИЯ И ЛЮКСЕМБУРГ
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 33578 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 10.11.2014 11:15


image
Пътувахме от Франция за Белгия и Холандия късно вечерта по магистрала, която така беше осветена, че фаровете на колата бяха излишни. Въпреки, че и двете страни са в западната част на Европейския съюз ,за тях се говори като за страни в сърцето на Европа.image
 Париж - Брюксел - Амстердам - какво по- хубаво от това, близки по разстояние, всеки със своята красота и обичаи, културни паметници, художествени галерии и много известни художници.
                     image
Белгия е една от най-гъсто населените страни след Холандия и има около 11 милиона  население, разположено на площ по-малка от 1/3 от България.Тя е конституционна монархия, в която се говори както френски, така и фламандски език, а близо до границата с  Германия и немски език. През цялото ни пътуване видях само равнини, много отводнителни канали  и никакви планини.
 В Брюксел- столицата на Белгия , с около 1 милион жители, пристигнахме през ноща. Намирането на хотел е лесно - доста високи цени, а трябва да се остане ,за да се видят многото забележителности на града, като Кралския музей на изящните изкуства, Атомиумът, недалеч от града, фонтана с момчето, катедралата и мн.др. И ние започнахме с вечно пикаещия малчуган, после дантелените сгради в центъра, където ни предложиха брюкселса дантела - великолепни покривки и задължително стигнахме и до пазарите/ виж снимките/.
image
В Брюксел се намира и сградата на ЕС, в която достъпът е ограничен, но външно е много красива. След нея се насочихме към Кралския музеи на изкуствата - много картини на Ван Гог, Рубенс и др., от които ви показвам една от картините на Рубенс.
image
Посещението на Атомиумът - символа на Брюксел е задължително. Разположен в красив парк, той превлича хилядите посетители с огромните си размери.
image
В Брюксел опитахмеи белгийските салати с брюкселско зеле, а магазините им за плодове и зеленчуци така бяха подредени, че сякаш всеки момент ще открият изложба. Белгия е велика страна, която си има всичко и то в изобилие. Интерес предизвиква и катедралата St. Michel. Кликнахте ли върху думата в синьо, за да направите вашата виртуална разходка в катедралата? Разходете се! Приятна разходка!
image
Добре подредените магазини за плодове и зиленчуци и салатата, която опитахме.

От Брюксел се отправихме към Холандия, а по-точно към Хага, после Ротердам   и от там към Амстердам. И преди 30 г. и сега между Белгия и Холондия не е имало граници. Нидерландия, както я наричат в много страни е кралство с 41528 кв.км. площ и население над 16 милиона и е известна не само с вятърните мелници и дървените обувки "сабо", но и с великите си художници ,разрешените леки наркотици и проституция, еднополовия  брак и евтаназията. Казват , че тя била сред най-либералните страни в света. За Холандия можете да прочетете подробно като кликнете ТУК или ТУК , а за да видите трета част кликнете ТУК . Четвъртата част от пътеписите на Иван Иванов можете да прочетете от ТУК.
 Холандия е изцяло равнинна страна с мека зима и хладно лято, с добре развита промишленост, прочута със сиренето си и шоколадените изделия. Опитахме и двете и бяхме възхитени от вкусовите им качества. Холандия е страна и на лалетата, жълти, черни, червени, те са навсякъде в паркове, алеи , магазини. Купих холандски луковици за България, но животът им беше доста кратък. 
image
За Хага може да се каже, че това е административната столица на Холандия с около половин милион жители, разположен на брега на Северно море и най- много известна с Двореца на мира, където заседава Международния съд, престижните си художествени галерии и катедралата " De Grote Kerk".В Хага има три дворци, но за посещение е отворен само един. Направи ми впечатление специалните места за паркиране на велосипеди, които в Холандия са доста много, но нещо обикновено за млади и стари холандци.
image
  Ротердам - градът, който винаги съм мечтала да посетя - второто по големина пристанище в света и вторият по големина град в Холандия след Амстердам, разположен в делтата на река Рейн и наброяващ над 600000 души. Това е индустриален град, който в заводите си  произвежда самолети, кораби,електросъоръжения, продукти на нефтената промишленост, хранителни продукти и др. Интерес със своята архитектура предизвикват сградата на кметството и катедралата "Свети Лаврентий",185-метровата кула, музеят на съвременното изкуство с много, както нови картини, така и и от по-стари времена/ Рембранд, Бройхол и др./. В града има голяма зоологическа градина.
Към 17-18 часа градът замира и опустява, за да започне своя живот след 22 ч., а нощите тук са светли и кратки- минават незабелязано.
image     
Разстоянието от Ротердам до Амстердам ми се видя кратко и забавно, а пристигането в столицата доста напрегнато. Aмстердам - това е Северна Венеция, разположена на 50 канала, пресечени от над 500 моста. Този световен град има около 750 хил.жители и разнообразна промишленост- от производство на самолети - до производство на шлифовани диаманти. Тук е и домът на голямия художник Рембранд, който е превърнат в музей. Интересът е голям и към музея на секса.
image  
image

image

image

image
Това са типични картини от улиците на Амстердам с каналите, корабите, магазините и кафенетата. Красив е Амстердам и с право се наблюдава бум на туристи от цял свят, включително и от България, а напоследък и от много български емигранти.
 Първото ми спиране беше в центъра на града и за изненада точно срещу улицата с червените фенери вдясно на която беше поставен знак - човек с дете, водещ го  за ръка и пресечена наклонена черта, изразяваща забрана за влизане на деца. Това е районът на гейовете и проститутките, на наркоманите, които пушат канабис и пият кафета, примесени с опиати, а на витрините са се облещили полуголите проститутки. Тук се развихря и най- голямата престъпност - пране на пари, незаконна търговия с хора, жестока експлоатация. Но Амстердам има и друго лице.
Амстердам е град -  музей в прекия и преносен смисъл. Количеството и разнообразието на музеите е такова, че ти трябва един цял живот, за да разгледаш всичко. Кое е най-интересното?
                                 - Кралския музей - основан 1800г. днес той съхранява велики произведения на големи художници и скулптури на холандски майстори.
                                  - Кралския дворец - построен 1648 г. и се намира в центъра на града и има огромна колекция от мебели, часовници, скулптури и др.
                                   - Музеят на Ван Гог- има около 200 негови картини, над 500 рисунки и стотици писма на Ван Гог. Тук е и прочутата катина "Слънчогледите" от 1889 г., но могат да се видят и картини Лотрек, Гоген и др. съвременници на Ван Гог.
                                     -Музеят на  Анне Франк, квартала на Червените фенери, новата черква и др. 
 Престоят ни беше кратък, не всичко видяхме, не всичко посетихме, но останахме с много добри впечатления от холандците, а на връщане през Белгия посетихме и малката Люксембург, която на картата съм отбелязала със син цвят. Тя е само  2586 кв.км. , леко хълмиста и има население малко над 480 х.души.Столицата и носи същото име и е около 80 х.души.Пресичайки я ми направи впечатление добре обработените лозя и градини, а така също и многото индустриални предприятия, чийто реклами са заляли пътища и градове до такава степен , че пътните знаци се откриват трудно.И все пак и тук в столицата има какво да се види: двореца на великия херцог, площада на народите, катедралата Нотр Дам де Люксембург, многото паметници.
Ето и няколко снимки от Люксембург.
image

image

image

image 
А ето и една видео разходка в Амстердам, придружена с хубава музика. Кликнете върху синия надпис или стрелката по-долу и се разходете виртуално по улиците на Амстердам.
http://www.youtube.com/watch?v=BWoMxTVJY6E
 Кликнете върху думата БРЮКСЕЛ  и можете да се разходите по GRAND PLACE в столицата на Белгия.
 





Гласувай:
6



1. анонимен - бива
05.04.2008 17:35
много бива
цитирай
2. анонимен - аз
29.07.2008 21:08
Приятен поглед към тази част на света.Благодаря ти за свежото излъчване и нахъсването - човек да отиде и види.
цитирай
3. iliada - Краси
27.08.2008 17:29
не ми се излиза от тук !Така увлекателно разказваш мила!Толкова много ме вълнуват твоите спомени!
Целувам те с обич! Илиана
цитирай
4. анонимен - vsicko e mnogo krasivo prez vashite ...
24.11.2008 08:34
vsicko e mnogo krasivo prez vashite oci mersi mnogo
цитирай
5. анонимен - Поздравления за хубавото филмче! ...
04.04.2009 14:47
Поздравления за хубавото филмче! Пожелания за разнообразни пътешествия!
цитирай
6. анонимен - Razhodka
23.11.2009 11:37
Strahotno, bila sum po tezi mesta, naistina e uloven duha na tezi gradove...Serillin
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2442363
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031